Zelf kombucha maken: het basisrecept voor 2 liter kombucha
Drink je graag kombucha of wil je het graag eens proberen? Dan kun je dat met dit recept eenvoudig zelf maken. Het is niet alleen leuk om te doen, maar ook voordeliger dan kant en klare kombucha kopen. Kombucha maken hoeft niet moeilijk te zijn! Het onderstaande recept is speciaal bedacht om 2 liter drinkbare kombucha als eindresultaat over te houden. Volg het speciaal door ons uitgeschreven stappenplan en maak in een handomdraai zelf kombucha!
Wij hebben dit recept gemaakt met behulp van een Kombucha Startpakket dat we mochten uitproberen. Super handig, want hierin zit alles dat je nodig hebt om zelf de perfecte kombucha te maken!
Wat heb je nodig om zelf kombucha te maken?
- Een glazen pot van minimaal 4 liter
- Biologische suiker. Dat kan rietsuiker, witte suiker, glucose of honing zijn.
- Biologische (looizuurarme) groene en/of zwarte thee
- Kombucha zwam (ook wel SCOBY genoemd)
In het pakket dat wij mochten testen zaten daarnaast nog een aantal handige benodigdheden voor het testen van de kwaliteit en het gemakkelijk bewaren van de kombucha. Bijvoorbeeld pH strips om de zuurgraad te testen, glazen beugelflessen om de kombucha drank in te bewaren en een trechter om de kombucha makkelijk te schenken.
De bereiding van huisgemaakte Kombucha drank
We beginnen met het zetten van 2,75 liter thee. Er gaat namelijk 0,75 liter verloren aan uitdamping, vorming van de zwam en hergebruik bij een volgende productie.
STAP 1: Kook 2,75 liter water. Voeg 10 gram groene thee en 10 gram zwarte thee toe. Wanneer de thee is afgekoeld tot ongeveer 40 graden voeg je 150 gram suiker toe. Dit kan rietsuiker, witte suiker, glucose, honing of een mengsel daarvan zijn. (Honing kan niet tegen temperaturen van boven de 40 graden).
STAP 2: Na het oplossen en afkoelen tot kamertemperatuur gaan we de theeblaadjes uit de thee filteren en de thee in de glazen pot gieten. Leg vervolgens de kombucha zwam (SCOBY) voorzichtig in de pot met thee.
STAP 3: Bij het maken van een ‘nieuwe kweek’ is het verstandig om maximaal 10% komboecha drank toe te voegen. Dit kan kombuchadrank van je vorige kweek zijn, of kant en klare kombucha van goede kwaliteit. In het ontvangen startpakket zat een literfles Biologische Kombucha die je speciaal hiervoor kunt gebruiken. Het werkt als starter en geeft je brouwsel een boost! Erg handig!
STAP 4 (optioneel): Bij het maken van de eerste bereiding vinden sommige mensen het slim om per liter thee circa 50 ml. afgekoelde natuurazijn toe te voegen. Je hebt dan minder kans op verkeerde schimmels en de zwam wordt meestal ook mooier. We hebben deze stap zelf overgeslagen, maar vinden het wel het vermelden waard!
Wil je meer dan 2 liter Kombucha maken, verhoog dan alle ingrediënten naar de juiste verhouding. Experimentreer met de hoeveelheden om de smaak te krijgen die je lekker vindt. Meer suiker levert een dikkere zwam en meer restsuikers op. Hoe dat precies komt en in zijn werk gaat?
Lees hier meer over wat Kombucha is!
Belangrijk! Werk altijd met goed gereinigde materialen, zodat vuil- en zeepresten de gezonde bacteriën niet kunnen aantasten!
Zelfgemaakte Kombucha laten rijpen in een glazen pot
Dan is het nu tijd om je net gemaakte brouwsel met rust te laten en de kombucha de tijd te geven om zich te ontwikkelen tot een heerlijke gezonde dorstlesser!
STAP 5: Sluit de pot af met een neteldoekje en een elastiekje. De pot mag je nooit hermetisch afsluiten met een deksel (de zwam heeft zuurstof nodig en moet CO2 kwijt). Ook moet je de pot niet tot boven aan toe vullen, maar tot aan de ronding van de hals van de pot. Zo blijft er voldoende ruimte over voor lucht.
STAP 6: Zet de pot op een rustige, warme plaats. De ideale temperatuur is 24 graden. Zoek een warm plekje in huis, maar nooit in de directe zon. Heb je die niet? Schaf dan een verwarmingsplaatje aan om de glazen pot op te zetten en zo jouw kombuchadrank ook in een koelere ruimte op een constante temperatuur te houden.
STAP 7: Als alles goed gaat drijft de zwam boven in de pot, hangt deze schuin of zakt hij naar de bodem, dat maakt niet uit. Na een paar dagen vormt zich aan de oppervlakte een grijs vel of grijze bobbeltjes, waaruit langzaam een nieuwe dochterzwam ontstaat. Dit is dus geen schimmel, maar juist hetgeen je naar op zoek bent! Na ongeveer 14 dagen is er een nieuwe zwam gegroeid aan de oppervlakte.
TIP: Meten is weten! Je kunt makkelijk met een pH-meter of met pH-strips de zuurgraad van jouw kombucha meten. Zo weet je precies wanneer jouw kweek gereed is. De ideale pH-waarde van Komboecha ligt tussen de 2,5 en 4,0. Met een Refractometer (daar had je tot vandaag vast nog nooit van gehoord) kun je zelfs het suikergehalte meten en bekijken of écht alle suikers zijn omgezet en jouw gezonde drankje niet stiekem alsnog veel suiker bevat!
Hoe moet je zelfgemaakte kombucha oogsten?
Als je ziet dat jouw kombucha klaar is om te drinken, je eventueel hebt gemeten dat de suiker eruit is en de pH waarde perfect is, wordt het tijd om te oogsten!
STAP 8: Haal na ongeveer 14 dagen beide zwammen uit de glazen kombuchapot. Haal ze eventueel van elkaar. Zet ze zolang in een (goed schoongemaakt) bakje met water in de koelkast. Je kunt de SCOBY’s (zwammen) later natuurlijk weer gebruiken en er een nieuwe kweek mee maken.
STAP 9: Giet nu de inhoud van de glazen kombucha pot door een trechter met zeef in een pan of grote maatbeker. Vanuit de pan of maatbeker schenk je vervolgens via de trechter met de zeef jouw zelfgemaakte kombucha in de glazen beugelflessen. Laat een klein beetje ruimte in elke fles. Zet de flessen in de koelkast en als ze gekoeld zijn kun je jouw zelfgemaakte komboecha drank gaan drinken!
Zelfgemaakte kombucha drinken en proeven
En dan nu, de tiende en laatste stap van ons Kombucha basisrecept – Doe het zelf Stappenplan! En dat is natuurlijk de leukste van allemaal, namelijk het drinken van je eigen drank!
STAP 10: Begin met een vol wijnglas per dag (dit is circa 100 ml.). Je kunt dit later opvoeren tot twee wijnglazen per dag (dus 200 ml. per dag). Kies zelf de tijdstippen om de drank te drinken, dat maakt verder niet uit! De Kombucha moet wat zurig smaken (dat komt door de volledige vergisting en dus juist een teken dat alle suiker eruit is). De smaak is voor veel mensen even wennen! Zeef de kombuchadrank voor het drinken altijd even door een trechter met zeef, want ook in de koelkast blijft de drank actief en kunnen er op de bodem bruine sliertjes ontstaan.
TIP: Vind je de drank te zuur, verdun deze dan met wat vruchtensap. Of, en dat is nog leuker, bekijk eens onze andere recepten waarbij we experimenten met allerlei lekkere smaakjes op onze smaakvolle kombucha recepten pagina!
Een Kombucha zwam (SCOBY) bewaren en hergebruiken
Na het maken van kombucha heb je de zwam natuurlijk nog over en waarschijnlijk is er zelfs een tweede ontstaan. Dit is handig, want dan hoef je niet weer een nieuwe te kopen voor je volgende kweek. Maar hoe en hoe lang kun je deze zwammen bewaren? Het antwoord is simpel en praktisch: Je kunt de SCOBY best een lange tijd onder water in de koelkast bewaren (wel 2 tot 3 maanden). De kombuchazwam kan zelfs in zijn eigen vocht ingevroren worden, waarna deze na een langzame ontdooiing weer tot leven komt en actief zal zijn. Zorg bij het maken van een volgende kweek wel dat de zwam eerst langzaam op kamertemperatuur gekomen is, voordat je deze weer in een nieuwe pot met afgekoelde thee stopt. Volg simpelweg het stappenplan opnieuw vanaf STAP 1 en voeg dit keer dan je bewaarde zwam toe. Lekker duurzaam!
Waar kun je het beste jouw Kombucha pot neerzetten?
Een donkere en rustige plek is echt aan te raden. De temperatuur is heel erg belangrijk. Bij een goede temperatuur (circa 24 graden celsius) maakt jouw brouwsel veel koolzuur aan. De plaats moet vrij van keukengeuren zijn. Verder raden we aan de pot niet te schudden of te verplaatsen. Tot slot kan de zwam niet tegen tocht, dit veroorzaakt vaak schimmels die er niet in horen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!